úterý, února 13, 2007

Bingriwingri

Bratři Orffové - Bingriwingri (QDR006)
Je to už přeci jen nějaká chvíle co Bratři Orffové ohromili touhle deskou snad celou "českou hudební obec", ale mě tahle kapela prostě nepřestala udivovat dodnes. Bingiwingri je jedna z mála desek ke kterým se opravdu rád vracím a mužu si ji pustit v podstatě kdykoliv.
Jeden z důvodů je pohodová hudba ....(řekl bych takový mix folku a klidové elektroniky), která v podstatě strašně příjemná na poslech (jak řekli členové kapely v nějakém rozhovoru ......."nahráli jsme to tak aby si to mohly pustit i naše maminky" ..........dokonalé). Další veliké plus jsou pro mě české texty ........ono není jednoduché udělat kvalitní český text tak, aby byl poetický a přitom zněl dobře ......tady se to ovšem povedlo ....myslím, že českých kapel co má opravdu dobré texty by se dalo spočítat na prstech jedné ruky ........ale bratři orffové mezi ně určitě patří.
U mnohých písní (Sova, Krnovská,Pátek) mám právě pocit jako by vycházely z takové té zlaté éry českých pisní 60-70 let (možná Petr Novák ....moc to neznám ale ty songy v té době měly fakt něco do sebe) .....prostě tohle všechno a navíc v novém hávu.
Skladbou Vzduchem mi zase strašně připomínají American analog set (kdo slyšel Come Home Baby Julie Come Home ví o čem mluvím).
U písně Odcizení by se zase dalo hovořit o jazzovém nádechu a v Onyta Almyim zase slyším orientální atmosféru.
Pak jsou tady ještě samozřejmě Bingriwingri a Na hadím ocase ........písně provázející příběhem celé desky ......příběhem o městě Bingriwingri a o
jejím posledním obyvateli ....tohle abum je opravdu hodně silná věc.
Jsem tak nějak rád, že to můžu poslouchat:).
www.bratriorffove.net/
www.myspace.com/bratriorffove

3 Comments:

Anonymous Anonymní said...

tři!

2:07 odp.  
Anonymous Anonymní said...

diky, tohle potesi a doda chut do dalsiho tvurciho procesu ;) ...potesi o to vice, ze je to preci jen nejakou tu dobu, co album vyslo a porad se zda, ze ma silu komunikovat :) ...a na zaver jen drobna oprava: "hudba, ktera se bude libit i vasim rodicum" ;)) ahoj Luk

2:22 odp.  
Blogger Koci said...

ty maminky sou lepší :))

12:24 odp.  

Okomentovat

<< Home